Željezo porijeklom iz mesa, peradi i ribe ili hem željezo tijelo apsorbuje mnogo efikasnije nego željezo iz biljnih izvora ili nehem željezo. Količina željeza koja se apsorbuje iz nehem željeza ovisi o drugim namirnicama koje se jedu istovremeno. Vitamin C povećava dostupnost i apsorpciju željeza, i voće koje je bogato tim vitaminom pomaže apsorpciju željeza iz biljnih izvora kada se jede u istom obroku.

Citrusno voće i sokovi

Citrusno voće i sokovi su među najboljm izvorima vitamina C. Jedna narandža srednje veličine sadrži oko 70 miligrama vitamina C, a pola grejpa oko 37 miligrama. Jedna čaša soka od narandže ima oko 124 miligrama, dok čaša soka od crvenog grejpa sadrži oko 94 miligrama. Limun, limeta i sokovi napravljeni od njih također sadrže vitamin C.

Bobičasto voće

Jedna šolja jagoda sadrži oko 85 miligrama vitamina C, šolja malina oko 32 mg, a čaša soka od brusnice sadrži oko 24 mg. Borovnice pružaju manje količine tog vitamina.

Dinja i tropsko voće

Dinja i tropsko voće su također odličan izvor vitamina C koji će vam pomoći da apsorbujete željezo. Jedna čaša dinja sadrži oko 59 miligrama, oko 79 miligrama nalazi se u šolji ananasa, oko 60 u istoj količini manga i 96 mg u jednoj manjoj papaji.

Ostale vitamin C namirnice

Osim citrusa, bobičastog voća, dinje i tropskog voća, druge vrste voća i povrća koje pomažu apsorpciju željeza uključuju kivi, brokulu, kelj pupčar, zelene i crvene paprike, špinat, kupus, repu, karfiol, paradajz i sok od paradajza.