Većina voća sadrži različite vitamine B skupine, osim vitamina B12, koji je dostupan samo iz životinjskih izvora. Stručnjaci tvrde da su B vitamini topivi u vodi, što znači da se višak ne nakuplja u tijelu, ali iz tijela izlazi kroz urin. S obzirom na to da oni nisu pohranjeni, B vitamini kontinuirano moraju biti zamijenjeni. Iako se B vitamini najčešće nalaze u povrću i mliječnim proizvodima, mala količina postoji i u nekim vrstama voća, pa saznajte i u kojima.

Banane

Banane su odličan izvor vitamina B6 (piridoksin). Stručnjaci tvrde da je vitamin B6 neophodan za pravilan rad ćelija u koži, sluzokoži i nervnom sistemu. Banane sadrže vitamin B2 (riboflavin), koji je neophodan za rast i funkciju ćelija te proizvodnju energije, kao i vitamin B9 (folna kiselina). Ostali B vitamini u bananama, dostupni u tragovima su vitamin B1 (tiamin), vitamin B3 (niacin) i vitamin B5 (pantotenska kiselina).

Lubenica

Lubenice su više nego ukusne, a sadrže nekoliko vitamina B skupine. Rezultati istraživanja pokazali su da lubenica sadrži vitamin B1 (tiamin), vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (pantotenska kiselina), vitamin B6 (piridoksin) i vitamin B9 (folna kiselina). Od vitamina B skupine u lubenici se nalazi najviše folne kiseline koja je neophodna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i genetskog materijala unutar tih krvnih zrnaca.

Narandže

Narandže su vrlo bogate folnom kiselinom za koju se smatra da je potrebna i za sprječavanje defekta neuralne cijevi u formiranju fetusa. Posebno se preporučuje trudnicama u prvom mjesecu trudnoće. Drugi vitamini B skupine koji se nalaze u narandžama su vitamini B1, B2, B3 i B5.

Avokado

Avokado sadrži više vitamina B skupine, sa folnom kiselinom i vitaminom B3, odnosno niacinom na vrhu liste. Stručnjaci navode da niacin pomaže u normalnom funkcionisanju probavnog sistema i održavanju zdravih funkcija ćelija kao i nervnog sistema. Ostali B vitamini koje obezbjeđuje avokado su vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin) i vitamin B6 (piridoxin).