Uključivanjem veće količine borovnica i jabuka u vaš svakodnevni meni, smanjit ćete rizik od dijabetesa tipa 2, ali i razvoja brojnih drugih oboljenja koja se javlaju kod čovjeka.

Istraživanja su pokazala da su osobe koje su unosile značajnije količine borovnica i jabuka imale smanjen rizik od pojave dijabetesa u odnosu na ispitanike čija ishrana nije podrazumijevala ove vrste voća.

Ispitanici koji su konzumirali dvije ili više porcija borovnica sedmično imali su čak 23% manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 od osoba koje uopšte nisu jele borovnice. Slični rezultati pojavili su se i s jabukama, a stručnjaci smatraju kako je za ovakvo djelovanje ovih vrsta voća na zdravlje, najviše zaslužna visoka koncentracija flavonoida.

Zbog antioksidanasa koje sadrže u sebi, borovnice se smatraju supernamirnicama koje pomažu u prevenciji raka, urinarnih infekcija, bolesti srca i štete nastale bolestima kardiovaskularnig sistema.

Organski uzgojene jabuke uveliko smanjuju rizik od razvoja raka debelog crijeva, jetre, prostate i pluća, pomažu u liječenju hroničnog kašlja, te drugih respiratornih tegoba, astme i srčanih oboljenja.