Različiti minerali imaju i različite prednosti, pa se nijedan ne može smatrati manje ili više korisnim od drugog. Svi minerali, čak i oni u tragovima, važni su za normalno funkcionisanje tijela. Većina tih nutrijenata pomaže u metabolizmu tijela, balansiranju vode i održavanju zdravlja kostiju, ali oni mogu učestvovati i u stotinama drugih načina da ojačate vaša zdravlje.

Bor

Ovaj mineral igra vrlo važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, moždanih funkcija, seksualnog zdravlja, prevenciji raka, liječenju Alzheimerove bolesti, te u smanjenju boli u mišićima.

Kalcij

I kalcij održava zdravlje kostiju (sprječava osteoporozu), ublažava artritis, poboljšava zdravlje zuba, liječi nesanicu, ublažava predmenstrualne bolove i grčeve, a osim toga, važan je u prevenciji i liječenju gojaznosti, raka debelog crijeva, bolesti srca i visokog krvnog pritiska.

Hrom

Hrom je važan za unos glukoze u tijelo, posebno za osobe koje pate od dijabetesa. Povećava unos glukoze od strane ćelija, koja stimuliše masne kiseline i sintezu holesterola, i iako se obje smatraju negativnim komponentama za zdravlje, one su zapravo bitne u malim količinama za funkcionalan, zdrav život.

Željezo

Ovo je ključni element za stvaranje hemoglobina, metabolizam tijela, mišićne aktivnosti, anemiju, moždane funkcije, jačanje imuniteta, nesanicu i regulaciju tjelesne temperature. Primarna uloga željeza u tijelu odnosi se na stvaranje hemoglobina, koji garantuje cirkulaciju krvi i oksigenaciju različitih sistema organa. Zbog nedostatka željeza dolazi do anemije koja se manifestira kroz slabosti mišića, umor, gastrointestinalne i kognitivne poremećaje.

Magnezij

Magnezij može regulisati visok krvni pritisak, spriječiti srčani udar, pomoći u liječenju alkoholizma, oboljenja kostiju, grčeva, dijabetesa, pomoći u menopauzi i trudnoći. Također, njegov značaj je velik i u smanjenju anksioznosti i stresa, te je usko povezan sa smanjenjem nesanice, a sve zbog njegove enzimske uloge u oslobađanju hormona koji smiruju tijelo i izazivaju san.

Jod

Jod može ublažiti gušavost, fibrocistične bolesti dojke, stanja kože i rak, dok poboljšava i njegu kose, štiti u trudnoći i poboljšava metabolizam tijela.

Fosfor

Ovaj mineral smanjuje slabost mišića, poboljšava zdravlje kostiju, povećava funkcije mozga, pomaže u zaštiti zuba i ublažava seksualnu slabost.

Mangan

Mangan igra važnu ulogu u upravljanju metabolizmom, osteoporozom, smanjuje umor i upale, te poboljšava funkciju mozga.

Bakar

Ovaj mineral poboljšava funkciju mozga, umiruje artritis, pomaže u njezi kože, otklanja infekcije grla, ispravlja nedostatak hemoglobina, sprječava bolesti srca, te jača imunitet.

Kalij

Kalij može povećati šećer u krvi, regulisati krvni pritisak, spriječiti bolesti srca, povećati protok vode u tijelu, ublažiti poremećaje mišića i grčeve, te poboljšati rad mozga i bubrega. Kao vazodilatator, smanjuje napetost u krvnim sudovima, i osigurava pravilnu distribuciju kisika u sisteme vitalnih organ.