Zbog čega biste trebali jesti borovnice

Borovnice se s razlogom svrstavaju u grupu super namirnica. Sadrže velike količine fitohemikalija kao što su polifenoli koji aktiviraju antioksidanse koji mogu spriječiti rak i kardiovaskularna oboljenja. Ne sadrže puno kalorija, a svakodnevnom konzumacijom borovnica obezbijedit ćete sebi vitamin C, vitamin E i vlakna.

Sprječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala

Fitohemikalije koje se nalaze u borovnicama (flavonoidi, antocijanidini i tanini) štite i obnavljaju oštećene ćelije koje uništavaju slobodni radikali.

Antikancerogeno djelovanje

Laboratorijska istraživanja su pokazala da hemikalije u borovnicama također mogu spriječiti rak usporavajući rast ćelija i smanjujući upale.

Povoljne za zdravlje srca

Fitohemikalije mogu smanjiti i rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Ishrana bogata povrćem i voćem kao što su borovnice veoma je povoljna za zdravlje srca, a laboratorijska istraživanja su pokazala kako borovnice mogu posebno pomoći u smanjenju abdominalne debljine, triglicerida i holesterola.

Štite mrežnjaču oka

Mrežnjača oka je pod najvećim rizikom od oksidacijskog stresa u odnosu na ostale dijelove tijela. Namirnice bogate fitonutrijentima i antioksidansima često se istražuju zbog njihove sposobnosti da pomognu u zaštiti mrežnjače od oksidacijskih oštećenja, pa ni borovnice nisu izuzetak.U posljednjim istraživanjima koja su se radila na životinjama, pokazalo se da su anticijonini koji se nalaze u borovnicama zaštitili mrežnjaču od neželjenih oksidacijskih oštećenja, te sunčevih zraka.

Borovnice možete jesti uz jogurt, kao sastojak mafina ili same, bez ikakvih dodataka i svaki od navedenih načina na koje ih unosite u organizam doprinijet će vašem zdravlju.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*