Kokosovo ulje se dobiva iz osušenog mesa kokosovog oraha, ima visoku hranjivu i farmakološku vrijednost, pa se koristi u medicinske, kulinarske i industrijske svrhe. U nastavku teksta vam nudimo nekoliko razloga zbog kojih biste trebali više koristiti ovu vrstu ulja.

Njeguje kosu

Kokosovo ulje je jedno od najboljih prirodnih izvora hrane za kosu. Redovnom masažom maslinovim uljem pružate vašoj kosi sjaj, zdravu njegu, sprječavate nastanak peruti i ušiju, te obnavljate oštećene vlasi. Indijci najčešće upotrebljavaju ovo ulje, pa tako, poslije svakog pranja kose nanesu kokosovo ulje kao kondicioner koji im pomaže u obnavljanju oštećenih dijelova kose.

Daje nježnost koži

Kokosovo ulje je odlično sredstvo za njegu svih tipova kože. Daje joj vlažnost, sprječava sušenje, ispucalost i obezbjeđuje glatkoću, pa se zbog toga često nalazi kao glavni sastojak sapuna, krema, losiona i drugih preparata za njegu kože. Zbog svojih antioksidacijskih svojstava, kokosovo ulje pomaže u sprječavanju preranog starenja i degenerativnih bolesti.

Doprinosi smanjenju tjelesne težine

Sadrži neke masne kiseline koje doprinose skidanju viška kilograma. Dobro se probavlja, poboljšava rad metabolizma i pomaže osobama koje imaju problema s gojaznošću.

Otklanja probavne smetnje

Obzirom da se ulje kokosa koristi i u kulinarske svrhe, konzumiranjem ovog ulja poboljšavate rad probavnog sistema, te sprječavate mnoge stomačne probleme. Zasićene masti koje se nalaze u kokosovom ulju imaju antimikrobna svojstva i pomažu pri otklanjanju bakterija, gljivica i drugih štetnih faktora koji uzrokuju probavne smetnje.

Jača imunološki sistem

Zbog svojih antivirusnih i antibakterijskih svojstava, kokosovo ulje jača odbrambeni mehanizam čovjeka, pri čemu stvara otpornost tijela na mnoge bolesti. U sebi sadrži antimikrobne lipide, kapronsku i laurinsku kiselinu. Ljudsko tijelo pretvara laurinsku kiselinu u monolaurin za koji se smatra da pomaže pri suočavanju s virusima i bakterijama koje uzrokuju oboljenja kao što su herpes, gripa, pa čak i HIV.

Doprinosi razvoju kostiju

Kokosovo ulje jača sposobnost tijela da upija važne minerale kao što su kalcij i magnezij. Ova dva minerala su veoma važna za razvoj kostiju, pa je kokosovo ulje veoma korisno za žene koje su sklone osteoporozi ili nekim drugim oboljenjima kostiju.