Voda je najvažniji nutrijent za održavanje života, obzirom da hidratizira, prenosi kisik i ostale hranjive tvari u ćelije, reguliše tjelesnu temperaturu, sprječava zatvor i probleme sa zglobovima. Vaše tijelo zahtijeva 8-12 čaša vode dnevno kako bi se nadopunila tekućina izgubljena znojenjem, mokrenjem i disanjem, tvrde stručnjaci. Ali, voda ne može dati pikantan okus svemu, kao što to mogu učiniti druge vrste tekućine. Zdrave alternative za vodu mogu hidratizirati tijelo, a nude i bolji okus i teksturu.

Kokosova voda

Kokosova voda proizlazi iz unutrašnjosti zelenog kokosa i smatra se veoma zdravom. 250 ml vode iz kokosove ljuske pruža značajne količine elektrolita, uključujući i 250 mg natrija, 45 mg fosfora, 600 mg kalija i 60 mg magnezija. Ipak, prerađena voda ovog ploda često sadrši znatno manje natrija, u rasponu od oko 14 do 29 miligrama. Osim toga, ovaj napitak sadrži samo 46 kalorija i 9 grama ugljikohidrata po jednoj čaši. Kokosova voda hidratizira tijelo pružajući druge korisne nutrijente kao što su vitamini, antioksidansi i aminokiseline.

Čaj

Čaj je zdrava alternativa za vodu sa nekoliko nedostataka i javlja se u različitim prirodnim okusima. Ovo beskalorijsko piće sadrži antioksidanse, agense koji se bore protiv slobodnih radikala u vašem tijelu. Antioksidansi u čaju jačaju imuni sistem, neutraliziraju ćelije raka, smanjuju loši holesterol i sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka, tvrdi Univerzitet New Hampshire. Ali tanini, vrsta antioksidanasa prisutnih u čajevima, mogu spriječiti apsorpciju kalcija u hrani koju konzumirate s čajem, prenosi Brown Univerzitet.Dalje, neki čajevi sadrže značajne količine kofeina. Kofein djeluje kao diuretik, što može pojačati dehidraciju. Bezkofeinski čajevi doprinose hidrataciji vašeg tijela, a okus i kalorijski sadržaj im možete pojačati ukoliko dodate malo šećera.

Supa

Pileća ili povrtna supa sa niskim sadržajem natrija, ukusna je alternativa za vodu. Sadrži samo 38 kalorija i 72 mg natrija po čaši. Ona također uključuje i važne minerale, kao što su magnezij, fosfor, kalij i kalcij, te 4,8 grama proteina. Dodajte gljive kako biste pružili bolju teksturu ovom hidratantnom napitku.

Lubenica

Lubenica gasi žeđ i pomaže u dopunjavanju tjelesne tekućine. 92 % lubenice je voda, tvrde stručnjaci, ali ona daje teksturu, okus i vitamine, poput vitamina A, vitamina C i tiamina, koji se prirodno ne nalazi u vodi za piće. Osim toga, ovo voće za suzbijanje žeđi sadrži moćne antioksidanse kao što su likopen i beta-karoten, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Možete jesti lubenicu izrezanu na kriške ili kockice ili ju rastopite za osvježavajući napitak.