Poznato je da sa starošću dolaze i mnogi zdravstveni problemi, bolovi u kičmi, nogama ili u predjelu srca. Jasno je da čovjekov organizam s vremenom slabi i postaje manje otporan na mnoga oštećenja, ali ukoliko na vrijeme sebe počnete opskrbljivati zdravim namirnicama, vaše tijelo će ipak biti otpornije na probleme i zdravstvene tegobe koje se javljaju u starosti.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje sadrži polifenole, moćne antioksidanse koji mogu spriječiti mnoge probleme i oštećenja koja dolaze sa starošću.

Jogurt

Iako moć jogurta još uvijek nije dokazana u suočavanju sa starošću i problemima koje donosi ova životna dob, dokazano je da je jogurt bogat kalcijem, što pomaže u zaštiti od osteoporoze i održavanju zdravlja crijeva.

Riba

Prije 30 godina istraživači su počeli ispitivati zašto su ljudi sa područja Aljaske otporni na srčane bolesti. Razlog je, smatraju, ogromna količina ribe koju konzumiraju. Riba je bogat izvor omega 3 masnih kiselina, što pomaže pri sprječavanju nakupljanja holesterola u arterijama i abnormalne aritmije srca.

Čokolada

Bogata je flavanolima koji pomažu u očuvanju zdravlja i normalnom funkcionisanju krvnih žila. Normalno funkcionisanje krvnih žila smanjuje rizik od krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2 i bolesti bubrega.

Orašaste grickalice

Orasi, lješnjaci, kikiriki i druge vrste orašastih grickalica bogati su nezasićenim masnim kiselinama, pa imaju slične prednosti kao i maslinovo ulje. Također su dobar izvor vitamina, minerala i drugih fitohemikalija, uključujući i antioksidanse.

Borovnice

Borovnice i druge vrste bobičastog voća u sebi sadrže spojeve koji ublažavaju upale i oštećenja povezana sa nedostatkom pamćenja i drugih problema koji se javljaju u starosti.