Prvi korak da biste se osjećali dobro je zdrava ishrana sa mnogo voća, povrća, integralnih žitarica, manje masnim mliječnim proizvodima, nemasnim mesom, orašastim plodovima, sjemenkama i ribom. Riješite se nezdravih namirnica eliminišući iz vaše ishrane suvišni šećer, zasićene masti i ekstra kalorije.

Malo pažljiviji odabir namirnica pomoći će da se osjećate bolje, a adekvatne namirnice i dodaci u ishrani olakšat će menopauzu, ali i probleme sa srcem i kostima koji se javljaju poslije.

Soja

Soja je veoma zdrav izvor proteina i omega-3 polinezasićenih masnih kiselina. Ove masne kiseline su važne za zdravlje srca i neke studije pokazuju da omega-3 masne kiseline mogu pomoći pri smanjenju valova vrućine. Ako želite da probate soju, dodavanje u ishranu može imati veći učinak od korištenja dodataka soje. Probajte ukusni sojin napitak, sojine grickalice ili neki drugi proizvod od soje.

Vitamin E

Mišljenja istraživača su podijeljenja u vezi sa učinkom vitamina E na smanjenje valova vrućine kod žena u menopauzi, ali bez obzira na to, ovaj vitamin je veoma pogodan za zdravlje. Vitaminom E se možete opskrbiti ukoliko konzmirate orašaste grickalice, sjemenke, masline, kukuruz ili šparoge.

Omega-3 polinezasićene masne kiseline

Najbolji izvor ovih masnih kiselina je masna riba kao što je losos i tuna. Orasi, kanola ulje, soja i lan također su odlični izvori ovih kiselina. Omega-3 masne kiseline su važne za kardiovaskularno zdravlje i normalna konzumacija može doprinijeti smanjenju rizika od opadanja kognitivnih funkcija pri starenju. Jedna studija koja je rađena na soji pokazala je da ove kiseline doprinose smanjenju valova vrućine kod žena u menopauzi.

Izbjegavajte kofein i alkohol

Neke namirnice koje sadrže kofein, ljuti začini i alkohol mogu doprinijeti stvaranju većih valova vrućine, pa pokušajte da izbjegnete spomenute sastojke kako biste doprinijeli rješenju ovog problema.

Vlakna

Ishrana bogata vlaknima veoma je važna za normalnu funkciju probavnog sistema, održava zdravlje srca i smanjuje valove vrućine. Konzumirajte 100 % integralni hljeb i pahuljice, te nekoliko vrsta voća i povrća svakog dana. Voće i povrće je puno vitamina, minerala i bioflavonoida koji vas održavaju zdravim i čine da se osjećate odlično.

Kalcij

Ovaj mineral vam je neophodan za održavanje zdravlja kostiju, pa se potrudite da nekoliko puta dnevno konzumirate manje masne mliječne proizvode. Tamno zeleno lisnato povrće također je dobar izvor kalcija.