Limeta se u cijelom svijetu konzumira u različitim oblicima, osvježavajućim koktelima, kiselim krastavcima, džemovima, želeima, grickalicama, bombonama i drugim poslasticama. Ulje iz njene kore često se koristi u koncentratima za bezalkoholna pića, uljima za tijelo, kozmetičkim proizvodima, uljima za kosu, pastama za zube, sapunima, sredstvima za dezinfekciju, i u bezbroj drugih proizvoda. Postoje mnoge vrste limete u svijetu, posebno u tropskim i mediteranskim podnebljima.

Skorbut

Limeta je vrlo dobro poznata kao lijek protiv skorbuta, bolesti uzrokovanoj nedostatkom vitamina C. Karakterišu ju česte infekcije koje se javu javljaju kao normalni simptomi prehlade, ispucale usne, čirevi na jeziku i u ustima, ali i natečene krvave desni. Budući da je uzrok ove bolesti nedostatak vitamina-C i njen lijek je ništa drugo nego ovaj vitamin, koji se u limeti nalazi u velikoj količini.

Njega kože

Sok limete i njena prirodna ulja su vrlo korisni za kožu kada se konzumira oralno ili primjenjuje izvana. Pomlađuju kožu, daju joj sjaj, štite ju od infekcija i ublažavaju miris tijela, a sve zbog prisutnosti velike količine vitamina C i flavonoida. Oboje su antioksidansi prve klase, imaju antibiotska i dezinfekcijska svojstva. Kada se primjenjuje izvana na koži, kiseline limete pročišćavaju odumrle ćelije, liječe perut i osipe.

Dijabetes

Prema mišljenjima stručnjaka, limeta i drugi agrumi smatraju se super voćem za dijabetes iz nekoliko razloga. Uglavnom, visoka razina topivih vlakana koji se nalaze u limeti čine ju idealnom prehrambenom pomoći za regulisanje tjelesne apsorpcije šećera u krvotok.

Bolesti srca

Ta ista topiva vlakna koja pomažu u kontrolisanju dijabetesa, održavaju i nivo šećera u krvi, te smanjuju prisustvo lošeg holesterola. Nadalje, topiva vlakna mogu smanjiti upalu krvnih žila, što je poznata preventivna mjera protiv oboljenja srca.