Peršun je bogat antioksidansima, vitaminima, mineralima i dijetalnim vlaknima koji kontrolišu holesterol u krvi, sprječavaju zatvor, te štite tijelo od slobodnih radikala. Sadrži za zdravlje korisna eterična ulja koje uključuju miristicin, limonen i eugenol.

Eterično ulje eugenol, prisutno u ovoj biljci, u stomatologiji se koristi kao lokalni anestetik i antiseptičko sredstvo za zube. Za eugenol je utvrđeno da smanjuje i nivo šećera u krvi kod dijabetičara.

Peršun je dobar izvor minerala kao što su kalij, kalcij, mangan, željezo i magnezij. 100 gr svježe biljke obezbjeđuje 554 mg ili 12% dnevnih potreba za kalijem. Kalij je glavna komponenta ćelijskih i tjelesnih tekućina koje doprinose kontrolisanju srčanog i krvnog pritiska, boreći se protiv posljedica djelovanja natrija.

Željezo je od suštinskog značaja za proizvodnju hema, važne komponente za prijenos kisika unutar crvenih krvnih ćelija. Mangan tijelo koristi kao kofaktor za antioksidativni enzim superoksid dismutazu.

Osim mineralima, ova biljka je bogata mnogim antioksidativnim vitaminima, uključujući vitamin-A, beta-karoten, vitamin-C, vitamin-E, zeaksantin, lutein, i kriptoksantin. Odličan je izvor vitamina K i folne kiseline. Zeaksantin pomaže u sprječavanju makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Svježi listovi peršuna bogati su i drugim važnim vitaminima kao što su pantotenska kiselina (vitamin B-5), riboflavin (vitamin B-2), niacin (vitamin B-3), piridoksin (vitamin B-6) i tiamin (vitamina B-1). Ovi vitamini igraju vitalnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina, djelujući kao koenzimi unutar ljudskog tijela.

Peršun je vrlo bogat biljni izvor vitamina K, za kojeg je utvrđeno da ima vrlo važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju. Osim toga, djelotvoran je i u liječenju pacijenata sa Alzheimerovom bolešću, ograničavajući oštećenja neurona u mozgu.