Organske jabuke ubrajaju se u najzdravije vrste namirnica. Sadrže vlakna koja doprinose gubitku težine, a imaju i nekoliko moćnih nutrijenata koji će vas zaista držati dalje od doktrora ukoliko ih dovoljno konzumirate.

Pektin

Vlakno kojim jabuke obiluju naziva se pektin i na nekoliko načina djeluje povoljno na zdravlje. Jedno od pozitivnih djelovanja pektina na zdravlje je snižavanje nivoa holesterola, a normalizuje i šećer u krvi.

Jabuke smanjuju i apetit, te čine da se duže osjećate sitim, zbog čega se i ubrajaju u izvrsnu vrstu zdravih grickalica. Sadrže 50-80 kalorija, zavisno od njihove veličine, pa imaju minimalan utjecaj na vaš dnevni unos kalorija.

Kvercetin

Bogate su moćnim antioksidansom i flavonoidom koji se naziva kvercetin. Flavonoidi su hranjivi pigmenti koji daju boju voću i povrću.

Kvercetin je također moćni protivupalni i prirodni antihistamin. Zbog toga se smatra odličnim nutrijentom za sprječavanje raka i srčanih oboljenja, te izvrsnim anti-alergijskim nutrijentom.

Istraživanja su pokazala da djeca koja konzumiraju često jabuke imaju smanjen rizik od astme.Ovo potvrđuje teoriju da je kvercetin odličan prirodni antihistamin. Regularnom konzumacijom jabuka mogu se poboljšati i alergijski simptomi kod odraslih.

Polifenoli

Jabuke sadrže i antioksidacijsku grupu nutrijenata poznatih kao polifenoli. Polifenola najviše ima u crvenom vinu i zelenom čaju, dok su jabuke manje poznat izvor ovog nutrijenta. Ipak, polifenoli koji se nalaze u jabukama razlikuju se od drugih, jer su rastvorljivi u vodi.Ovo povećava njihovu bioraspoloživost, što ih čini odličnim izvorom ovog korisnog jedinjenja. Ishrana bogata polifenolima povezuje se sa smanjenom stopom raka, boljim zdravljem srca i poboljšanom funkcijom imunog sistema.

Kada kupujete jabuke, izaberite organske, bez mrlji. Kada jabuke imaju modre fleke, polifenoli koji se nalaze u njima oksidiraju, što znači da zaštitna svojstva ovih moćnih antioksidanasa nisu više tako moćna.

Mnogi od ovih najjačih i najkorisnijih polifenola nalaze se u kori jabuke, pa kada jedete ovo voće, jedite ga u cjelosti i nemojte guliti koru ukoliko želite da izvučete maksimum i sve hranjive vrijednosti.

Poseban sadržaj polifenola u kombinaciji sa pektinom doprinosi smanjenju nivoa masnoće u krvi, ali samo ukoliko se jabuka regularno konzumira. Najmanje jedna cijela jabuka dnevno bi se trebala jesti da bi se postigao ovaj efekt.