Ocat ili sirće je kulinarski sastojak specifičnog mirisa, koji se uglavnom sastoji od vode i sirćetne kiseline. Iako se danas najčešće koristi kao dodatak jelima, u antičkom dobu ocat se često koristio kao lijek, a u nastavku saznajte i zašto.

Koristan za dijabetičare

Istraživanje koje je sprovedeno na osobama koje boluju od dijabetesa tipa 2 pokazalo je da ocat djeluje kao stimulans na inzulin kod dijabetičara, a kod osoba koje su otporne na inzulin, ocat je povećao osjetljivost ovog hormona. Konzumiranjem dvije kašikice octa prije spavanja, osobe koje pate od dijabetesa tipa 2 mogu poboljšati svoje stanje.

Pomaže u smanjenju alergije na hranu

Ocat se može koristiti kao dodatak u određenim jelima, odnosno namirnicama na koje su pojedine osobe alergične, a sprovedena su testiranja na namirnicama kao što su jaja, piletina i leće pomiješane sa malim količinama octa. Hrana sa ekstraktom octa je ponuđena osobama koje pate od anafilaktičke alergije na hranu. Uzorci testova na koži pokazali su smanjene znakove alergije u odnosu na hranu bez octa, ali u ovakvim slučajevima se ipak preporučuje konsultacija s doktorom, jer alergije n ahranu mogu biti fatalne ukoliko se adekvatan tretman ne uradi na vrijeme.

Sprječava kvarenje hrane

Zbog njegovih antibakterijskih svojstava ocat se tradicionalno, već stoljećima koristi kao konzervans, kontrolišući mikroorganizme koji napadaju i kvare hranu.

Djelotvoran u borbi protiv različitih vrsta raka

Sprovedeno je istraživanje na ćelijama raka kod čovjeka, te pokazalo da ocat od nepolirane riže, kada se primjenjuje na različitim kancerogenim ćelijama, kontroliše rast ćelija raka debelog crijeva, pluća, dojke, mokraćnog mjehura i prostate.

Kontroliše visok krvni pritisak

Istraživanja o učinku octa na krvni tlak pokazalo je da dugoročno korištenje octa u ishrani pomaže u kontrolisanju hipertenzije zbog prisutnosti sirćetne kiseline u njemu.

Sprječava razvoj bakterija u ustima

Zbog njegovih antibakterijskih karakteristika, ocat je djelotvoran u uništavanju oralnih bakterija koje se često javljaju u protezama, te usljed oboljenja desni ili drugih oralnih bolesti.

Održava zdravlje kose

Ocat je najprikladnija tečnost za održavanje zdravlja vaše kose. Nanošenjem jedne kašikice jabučnog octa na kožu, možete ukloniti perut, svrbež vlasišta, te spriječiti gubitak kose.

Čisti kožu

Primjena octa preporučuje se osobama koje žele da imaju zdravu i sjajnu kožu. Uzmite pola šoljice jabučnog octa i pomiješajte sa jednim litrom tople vode. Nanesite ovu tečnost na vašu kožu, koja će kasnije biti mekana, a pH nivo uravnotežen. Ovo također može odstraniti mrtve ćelije kože i štetne toksine koji se nakupljaju na vašoj koži.