Zbog svoje obogaćenosti korisnim nutrijentima, kukuruz je veoma pogodan za zdravlje, a u nastavku vas upoznajemo sa nekoliko zdravstvenih prednosti ove žitarice.

Bogat izvor vitamina

Bogat je izvor vitamina B skupine, posebno tiamina i niacina. Tiamin je neophodan za održavanje kognitivnih funkcija čovjeka, a nedostatak niacina vodi do pelagre, bolesti koju karakterizira proljev, demencija i dermatitis. Također je dobar izvor pantotenske kiseline, potrebne za metabolizam proteina, ugljikohidrata i lipida u tijelu. Kukuruz obezbjeđuje i dovoljnu količinu folne kiseline potrebne ljudskom tijelu, a nedostatak ove kiseline kod trudnica uzrokuje smanjenu tjelesnu težinu novorođenčadi, te može rezultirati i oštećenjem neuralne cijevi pri rođenju. Kukuruz je bogat izvor beta karotena koji stvara vitamin A u tijelu, neophodan za održavanje dobrog vida i zdravlja kože, a sadrži i vitamin E, prirodni antioksidans neophodan za rast.

Sprječava hemoroide

Jedna šolja kukuruza sadrži 18.4% od preporučene dnevne količine vlakana, što pomaže pri ublažavanju probavnih problema, sprječavanju hemoroida, ali i pri smanjenju rizika od raka debelog crijeva.

Obezbjeđuje potrebne minerale

Kukuruz sadrži veliku količinu fosfora i magnezija, ali i mangana, cinka, željeza i bakra. Fosfor je neophodan za održavanje normalnog rasta, zdravlja kostiju i normalnu funkciju bubrega, a magnezij za normalan rad srca.

Bogat antioksidansima

Neka istraživanja su pokazala da je kukuruz bogat antioksidansima koji se bore protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala, najčešćih uzročnika kancerogenih oboljenja. Kuhanjem se u kukuruzu šećercu može povećati i količina antioksidanasa, što mu obezbjeđuje veće zdravstvene prednosti.

Sprječava anemiju

Vitamin B12 i folna kiselina koja se nalazi u kukuruzu, sprječavaju anemiju uzrokovanu nedostatkom ovih vitamina.