Limunska kiselina koja se prirodno nalazi u agrumima, poput narandže, limuna i grejpa, ima nekoliko karakteristika koje ju čine pogodnom za liječenje određenih zdravstvenih tegoba, ali i za upotrebu u kulinarske svrhe.

Antioksidacijsko djelovanje

Kao antioksidans, limunska kiselina može imati sposobnost da neutralizira štetno djelovanje slobodnih radikala, nestabilnih spojeva koji mogu da akumuliraju u tijelu zbog izloženosti otrovnim hemikalijama, zbog pušenja, pa čak i normalnog ćelijskog metabolizma. Slobodni radikali mogu oštetiti stanice tkiva i DNK, te povećati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, Alzheimerove bolesti i raka.

Sprječava nastajanje bubrežnog kamenca

Limunska kiselina ima sposobnost da spriječi bubrežni kamenac koji nastaje kada se grumeni minerala poput kalcija stvaraju u bubrezima, uzrokujući jake bolove u leđima ili trbuhu. Iako bubrežni kamenac može biti uzrokovan nakupljanjem drugih tvari poput oksalata ili mokraćne kiseline, grumeni kalcija najčešći su uzrok.

Balansira kiseline

Limunska kiselina se koristi kao tretman za metaboličku acidozu, stanje koje nastaje kada krv postane pretjerano kisela. Metabolička acidoza može biti uzrokovana oštećenjem bubrega, nekontrolisanim dijabetesom, proljevom, rakom, dehidracijom, zatajenjem jetre, pretjeranom konzumacijom alkohola, trovanjem i nekim lijekovima. Metabolička acidoza može izazvati umor i mentalnu konfuziju, a ako se ne liječi, i smrt. Kao jak alkalni agens, limunska kiselina može dovesti ovu kiselinu na normalan nivo.

Upozorenje

Unatoč njenim zdravstvenim prednostima, dodatak limunske kiseline može uzrokovati različite nuspojave, uključujući i povraćanje, proljev, mučninu i bolove u trbuhu.Dodatak ove kisleine trebale bi izbjegavati one osobe koje su patile od bolesti bubrega, kongestivno srčanih bolesti, povišenog kalija u krvi i čira na želucu. U svakom slučaju biste se trebali posavjetovati sa vašim liječnikom prije uzimanja dodatka limunske kiseline.