Marelica je koštunjava vrsta voća koja se javlja u različitim nijansama, od svijetlo žute do tamno narandžaste. Ima predivnu aromu i neodoljiv okus, ali ono što je dodatno čini posebnom je njena obogaćenost korisnim nutrijentima i pozitivno djelovanje na zdravlje.

Bogat izvor vlakana

Jedna marelica sadrži samo 17 kalorija i bogat je izvor vlakana, zbog čega ova vrsta voća duže zadržava osjećaj sitosti.Vlakna pomažu pri rješavanju probavnih problema, uključujući i zatvor, a doprinose i smanjenju nivoa holesterola.

Pozitivno djeluje na vid

Iako je po svom pozitivnom djelovanju na oči najpoznatija mrkva i marelica uveliko doprinosi zdravlju ovog organa. Bogat je izvor vitamina A koji osigurava zdrav vid, a smanjuje i rizik od makularne degeneracije kod starijih osoba.

Sadrži vitamin C

Naučnici smatraju kako je vitamin C jedan od najboljih i najefektivnijih nutrijenata koji uveliko doprinosi zdravlju čovjeka, od jačanja imunog sistema, preko sprječavanja kardiovaskularnih oboljenja, do preventivnog djelovanja na stvaranje bora. Marelica je odličan izvor ovog vitamina.

Smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja

Beta karoten je poznat po svojim antioksidacijskim karakteristikama, a marelica u sebi sadrži ovaj nutrijent. Istraživanja su pokazala da su osobe čija je ishrana bogata voćem i povrćem koje u sebi sadrži beta karoten manje izložene riziku od nastajanja kancerogenih i srčanih oboljenja.

Povoljna za kožu

Ulje od jezgra marelice često se javlja kao sastojak različitih losiona i krema za njegu tijela, jer daje koži potrebnu hidrataciju.