Smeđa riža je prirodna namirnica bogata esencijalnim mineralima kao što su mangan, željezo, cink, fosfor, kalcij, selen, magnezij i kalij. Vitaminsko bogatstvo smeđe uključuje vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), B6 vitamin, folnu kiselinu, vitamin E (alfa-tokoferol) i vitamin K. Smeđa riža je izvor proteina i obezbjeđuje dobru količinu vlakana u ishrani.

Dijabetes

Smeđa riža je korisna za dijabetičare. Ima nizak glikemijski indeks koji pomaže u stabilizaciji šećera u krvi. Uporedna studija sprovedena u tom pogledu otkrila je da je smeđa riža bogata fitinskom kiselinom, vlaknima i esencijalnim polifenolima. To je kompleks ugljikohidrata koji pomaže u sporijem otpuštanju šećera u odnosu na bijelu rižu.

Kancerogena oboljenja

Smeđa riža pomaže u prevenciji raznih kancerogenih oboljenja kao što su rak debelog crijeva, rak dojke i leukemija. Ovo korisno djelovanje se može pripisati prisustvu antioksidanasa i vlakana u smeđoj riži. Vlakna prisutna u smeđoj riži imaju sposobnost da se vežu za rak koji uzrokuje štetne toksine u tijelu. Na taj način su toksini spriječeni da se hvataju za zidove debelog crijeva i tako se doprinosi njihovoj eliminaciji iz tijela.

Gojaznost

Smeđa riža sadrži mangan koji pomaže da tijelo sintetizira masti. Istraživanje provedeno u vezi s tim je otkrilo da konzumiranje integralnih žitarica kao što je smeđa riža, ima pozitivne efekte na tijelo kada je u pitanju smanjenje indeksa tjelesne mase i masnog tkiva. Također, povećava aktivnost glutationperoksidaze, antioksidativnog enzima i pomaže podizanje nivoa dobrog holesterola kod gojaznih osoba.

Neurodegenerativni poremećaji

Smeđa riža pomaže u prevenciji neurodegenerativnih komplikacija poput Alzheimerove bolesti zbog obilja gama-aminobuterne kiseline. Ona sadrži zdrave komponente koje pomažu u inhibiciji štetnih enzima povezanih s Alzheimerovom bolešću. Također je korisna za druge cerebralne poremećaje kao što su demencija i amnezija.

Probavno zdravlje

Vlakna prisutna u riži pomažu u regulisanju funkcije crijeva i pružaju osjećaj sitosti. Uporedno istraživanje efekata bijele i smeđe riže za vrijeme želučane probave pokazalo je da mekinje smeđe riže sprječavaju apsorpciju kiseline i vlažnosti, čime se postiže bolja tekstura. Vlakna u riži sprječavaju i druge probleme kao što su konstipacija i kolitis.

Kardiovaskularno zdravlje

Smeđa riža je bogata selenom, što je korisno za zdravlje srca. Potrošnja integralnih žitarica kao što je smeđa riža pomaže u smanjenju začepljenja arterija nastalog zbog nakupljanja plaka. Ovo zaštitno djelovanje doprinosi smanjenju rizika od srčanih bolesti kao što su hipertenzija i vaskularne bolesti. Studije provedene na tom polju ukazale su da tkivo oko zrna smeđe riže sadrži zdrave komponente koje djeluju protiv endokrinih protein angiotenzina uključenih u razvoj visokog krvnog tlaka i ateroskleroze, odnosno otvrdnjavanja arterija.