Šparoge su se još u antičkom dobu smatrale pravom delicijom koja se često nalazila na trpezama širom svijeta, ali ova vrsta biljke je, osim po svom okusu, prepoznatljiva i po svojim ljekovitim karakteristikama.

Doprinose zdravlju kardiovaskularnog sistema

Folna kiselina, vitamin B kompleksa, neophodna je za zdrav kardiovaskularni sistem, a u većim količinama se nalazi u šparogama. Dio je metilacijskog ciklusa koji omogućava pravilnu transkripciju DNA, transformaciju norepinefrina u adrenalin i transformaciju serotonina u melatonin. Folna kiselina reguliše homocistein, amino kiselinu koja u većim količinama može izazvati veći rizik od srčanih oboljenja

Sprječavaju poremećaje pri rođenju

Folna kiselina je neophodna za normalnu ćelijsku diobu, a konzumacija šparoga može spriječiti nedostatak ove kiseline, koji je povezan sa poremećajima pri rođenju, odnosno urođenim manama.

Diuretik

Amino kiselina asparagin koja se nalazi u šparogama, učinkovit je diuretik koji se još od davnina koristio za liječenje oteklina, artritisa i reumatizma.

Stabilizuju probavu

Inulin, vrsta ugljikohidrata koji se nalazi u šparogama, pospješuje rast bifidobakterije i laktobacila, dvije bakterije koje poboljšavaju apsorpciju nutrijenata, umanjujući rizik od alergije i raka debelog crijeva. 200 gr šparoga sadrži preko 11% od preporučene doze dijetalnih vlakana i skoro 10 % od preporučene doze proteina. Zdrava vlakna i sadržaj proteina u šparogama stabilizuju probavu, održavaju nizak nivo šećera u krvi i sprječavaju začepljenje. U 200 gr šparoga nalaze se samo 43 kalorije.

Odlične u borbi protiv kancerogenih oboljenja

Poznato je da hronična upala i oksidacija tjelesnih ćelija može dovesti do različitih vrsta kancerogenih oboljenja. Zbog svojih protivupalnih i antioksidacijskih karakteristika, šparoge su pravi borac protiv raka dojke, debelog crijeva, pluća, prostate, jajnika i drugih vrsta raka.

Bogate vitaminom K

Odličan su izvor vitamina K, koji je potreban za sintezu osteokalcina, proteina koji jača ljudske kosti. Također sprječava i nakupljanje kalcija u tkivu, što dovodi do ateroskleroze, kardiovaskularnih oboljenja i udara.