Zdravstvene prednosti špinata

Špinat je prehrambena elektrana sa nizom zdravstvenih prednosti koje mogu poboljšati vaše cjelokupno zdravlje i kvalitet života.

Kontroliše tjelesnu težinu

Odabirom namirnica sa niskom gustoćom energije, odnosno sa manje kalorija u velikim porcijama, može pomoći u upravljanju glađu i kontroli težine. Jedna šolja sirovog špinata sadrži 7 kalorija, a jedna šolja kuhanog 41 kaloriju. Uključivanjem špinata u vašu prehranu možete kontrolisati vaš apetit, jer vam pomaže da jedete manje kalorija, pomažući u procesu mršanja ili prevenciji debljanja. Održavanje zdrave težine dugoročno može smanjiti rizik od razvoja oboljenja povezanih sa tjelesnom težinom, poput srčanih bolesti i dijabetesa.

Poboljšava krvni pritisak

Kalij u špinatu može pomoći da se smanji krvni tlak. Jedna šolja kuhanog špinata sadrži 839 mg kalija. Američka asocijacija za srce po danu preporučuje 4700 mg kalija iz prirodnih namirnica za poboljšanje zdravlja srca. Kalij je mineral koji pomaže u održavanju ravnoteže tekućina i elektrolita i neutralizira učinke natrija na krvni tlak. Ipak, ishrana bogata kalijem nije prikladna za svakoga. Određene bolesti, kao što su bolesti bubrega, zahtijevaju ishranu sa ograničenim unosom ovog minerala. Razgovarajte sa vašim liječnikom o vašim svakodnevnim potrebama za kalijem.

Smanjuje rizik od raka

Uključivanje špinata u vašu prehranu može pomoći u zaštiti od raka. Antioksidansi u špinatu, uključujući vitamine A, E i C, te beta karoten, lutein i likopen, mogu zaštititi ćelije od slobodnih radikala, nestabilnih atoma koji reaguju sa tjelesnim ćelijama, pri čemu ih oštećuju, dovodeći na taj način do kancerogenih oboljenja. Uključivanjem više antioksidanasa može se usporiti rast ćelija raka i spriječiti ovo oboljenje uopšte. Američko društvo za kancer preporučuje da uključite pet porcija voća i povrća u vašu prehranu svaki dan, kako biste spriječili rak, i pri tom odaberite ono s najjačom bojom, poput zelenog špinata, sa više hranjivih tvari.

Sprječava katarakte

Lutein je prirodni pigment u špinatu koji vas može zaštititi od razvoja katarakte. U vašem tijelu, lutein se skuplja u mrežnjači i leći oka, i kao antioksidans štiti vašu mrežnjaču od slobodnih radikala. Osobe s većim unosom luteina u svojoj prehrani razvijaju manje katarakte. Jedna šolja sirovog špinata sadrži 3659 mcg luteina, a dnevna preporuka za lutein nije utvrđena.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*