Tikvice su odličan izvor mangana i vitamina C, a u sebi sadrže i magnezij, vitamin A, kalij, prehrambena vlakna, folnu kiselinu, fosfor, bakar i vitamin B2.

Svi navedeni nutrijenti djeluju zaštitnički na čovjekovo zdravlje.

Magnezij igra važnu ulogu u prevenciji srčanog i moždanog udara, a zajedno s kalijem sudjeluje u regulaciji krvnog pritiska.

Antioksidansi, vitamin C i beta-karoten, sprječavaju oksidaciju holesterola, a smanjuju i rizik od ateroskleroze. Ovi nutrijenti imaju i protivupalno djelovanje, pa su učinkoviti u liječenju astme i reumatoidnog artritisa.

Folna kiselina sudjeluje u regulisanju nivoa homocisteina, dok prehrambena vlakna utječu na smanjenje povišenog nivoa holesterola, koji može dovesti do srčanih oboljenja.

Prehrambena vlakna u tikvicama pomažu i u održavanju zdravlja probavnog sistema, što je još jedan razlog više da konzumirate ovu vrstu povrća.

Potiču i pražnjenje crijeva, odnosno uklanjanje otrovnih supstanci iz organizma, a folna kiselina i vitamin C zaštitnički djeluju na cjelokupni organizam, posebno kada su u pitanju kancerogena oboljenja.

Tikvice su se pokazale djelotvornim i u liječenju problema s prostatom.