Zdravstvene prednosti višnje

Osim što je idealan sastojak mnogih osvježavajućih i slatkih specijaliteta, višnja je odličan izvor različitih nutrijenata, sa mnogo zdravstvenih pogodnosti.

Jedna čaša svježih višanja sadrži oko 87 kalorija, 22 grama ugljikohidrata, 1 gram proteina i 3 grama vlakana.

Bogata je antioksidansima antocijaninima koji pomažu u sprječavanju srčanih i kancerogenih oboljenja, smanjuje upale i artritis.

Jedna je od malobrojnih vrsta voća koja je izvor melatonina, antioksidansa koji pomaže pri regulisanju ritma srca, ali i uravnoteženosti sna, pa se za ugodan i miran san često preporučuje jedna čaša soka od višnje.

Odličan je izvor beta karotena, odnosno vitamina A i sadrži skoro 20 puta više ovog nutrijenta od borovnica i jagoda.

Vitamin C i E, kalij, magnezij, željezo, folna kiselina i vlakna, također se nalaze u ovom super voću.

Doprinosi normalnoj moždanoj funkciji, pri čemu utiče i na sprječavanje gubitka pamćenja.

Konzumiranjem višnje, smanjuju se i rizici od dijabetesa.

Dobar je izvor vlakana, što doprinosi normalnoj probavi, a zbog protivupalnog djelovanja, utiče i na smanjenje bolova u zglobovima, što je posebno važno za sportiste.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*