Zdravstvene prednosti željeza

Željezo je mineral neophodan ljudskom tijelu za normalno funkcionisanje i ukoliko vaša ishrana uključuje mahunarke, leću, soju, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće,hljeb, špinat, repu, brokulu i suho voće, na pravom ste putu da sebi obezbijedite dovoljnu količinu ovog mminerala. Namirnice koje u sebi sadrže visok nivo vitamina C, kao što je citrusno voće, također doprinose apsorpciji željeza u tijelu.

Formacija hemoglobina jedna je od glavnih funkcija ovog minerala koji pomaže u transportu kisika do krvnih ćelija.

Željezo je vitalni element za zdravlje mišića, nalazi se u mišićnim tkivima i pomaže pri opskrbi kisika potrebnog za kontrakciju mišića.

Povoljan utjecaj na razvoj mozga još je jedna od prednosti željeza. Obzirom da je dotok kisika u krv podržan željezom i da mozak koristi oko 20 % kisika u krvi, ovaj mineral je direktno povezan sa zdravljem mozga i njegovinm funkcijama.

Reguliše tjelesnu temperaturu, pomaže u liječenju različitih hroničnih poremećaja, a korisno je i u suzbijanju nesanice.

Obzirom da je kisik svakom dijelu tijela potreban za obavljanje rutinskih funkcija, a da je željezo nositelj kisika i učestvuje u njegovom prijenosu iz jedne ćelije u drugu, ovaj mineral ima veliki značaj za zdravlje čovjeka.

Željezo aktivno učestvuje u sintezi nekoliko neophodnih neurotransmitera kao što su dopamin, norepinefrin i serotonin. Ove hemikalije igraju važnu ulogu u različitim aktivnostima koje uključuju neurone i ljudski mozak.

Željezo također pokazuje zdravstvene prednosti pri liječenju anemije koja se javlja kod žena u trudnoći ili menstrualnom ciklusu.

Nedostatak željeza je prirodni uzrok umora, obzirom da je važna komponenta hemoglobina, pa ukoliko ovaj mineral uključite u vašu ishranu, osjećat ćete se odmornije i zdravije.

Igra važnu ulogu u jačanju imunog sistema čovjeka, pa zbog toga tijelo uspijeva da se izbori protiv različitih oboljenja i infekcija.

Željezo je važan sastavni dio različitih enzimskih sistema i drugih važnih konstituenata kao što je mioglobin, citohromi i katalaze.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*