Značaj biotina za zdravlje kose

Biotin, također poznat kao vitamin H ili vitamin B7 je vitamin rastvorljiv u vodi i njegov nedostatak je neuobičajen, jer unutarnji i vanjski izvori biotina su gotovo neiscrpni. U slučajevima kada ipak dođe do nedostatka ovog nutrijenta, posljedice su gubitak kose, umor, suha koža i osip. Osobe s neadekvatnim unosom proteina i problemima sa alkoholizmom izložene su riziku od nedostatka biotina. Njegove prednosti se ogledaju u uticaju biotina na metabolizam proteina, ugljikohidrata i crvenih krvnih ćelija, koje su vrlo bitne za zdravlje kose. Dodatak biotina ne treba uzimati bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Izvori biotina

Prirodni izvori biotina su namirnice kao što je soja, žumanjak, kvasac, organsko meso, banane, mrkva, karfiol, žitarice, jetra i losos, a kuhanjem se u hrani može smanjiti njegov sadržaj.

Biotin je koenzim koji je bitan za stvaranje masnih i nukleinskih kiselina iz kojih nastaje DNK. Normalna sinteza DNK je bitna za zdrav rast i podjelu ćelija. Biotin koenzim je također aktivan u oksidaciji masnih kiselina i ugljikohidrata, što znači da je važan za ćelijski metabolizam glukoze i proizvodnju energije. Normalan rast kose ovisi o svim navedenim faktorima.

Crvene ćelije i biotin

Skalp i folikula unutar nje zahtijevaju kisik za metaboličke procese. Crvene ćelije prenose kisik u sva tkiva, uključujući kožu i folikule kose. Zdrave crvene ćelije i krvne žile su potrebne za optimalnu isporuku kisika u tkiva. Biotin je jedan od mnogih vitamina aktivnih u proizvodnji i zdravlju crvenih krvnih ćelija, pa je važan za oksigenaciju svih tkiva u tijelu, uključujući i folikule kose.

Biotin i ugljikohidrati

Prehrambeni ugljikohidrati se pretvaraju u glukozu, bitan nutrijent za ćelijsku energiju. Biotin je aktivan u procesu proizvodnje ćelijske energije koja ovisi od glukoze. Postoje tvrdnje da biotin potiče i inzulin koji omogućava krvnoj glukozi da uđe u ćelije. Kada jednom uđe u ćeliju, glukoza je dostupna za metaboličke procese. Ćelije koje su uključene u proizvodnju kose, baš kao i sve ćelije u tijelu, zavise od stepena glukoze u ćelijama kako bi se provele određene vitalne funkcije. Djelovanje biotina na metabolizam glukoze čini ga važnim elementom u održavanju zdravlja kose.

Biotin i proteini

Kosa se sastoji uglavnom od proteina keratina, kojeg proizvode ćelije poznate kao keratinociti. Keratin doprinosi tvrdoći kože, kose i noktiju. Biotin je važan za brzu ćelijsku diobu zbog njegove uloge u sintezi DNA i proizvodnji ćelijske energije.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*