Značaj vitamina B12 za zdravlje kostiju

Nizak nivo vitamina B 12 u organizmu može imati negativan uticaj na zdravlje kostiju. Kosti su kompleksno središte vlaknastih vezivnih proteina kao što je kolagen i minerala poput kalcija i fosfora. Prehrana igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, posebno namirnice koje obezbjeđuju adekvatnu količinu kalcija, fosfora, magnezija, cinka i vitamina C, B-6, B-12, D i K.

Vitamin B-12

Vitamin B 12 je vitamin rastvorljiv u vodi, obično vezan za proteine u hrani. Neophodan je za mnoge tjelesne procese, uključujući produkciju crvenih krvnih ćelija, neurološke funkcije, sintezu DNA, te metabolizam masti i proteina. Solna kiselina, enzimi proteaze i supstanca nazvana unutarnji faktor prisutni u želučanom probavnom sekretu potrebni su za oslobađanje vitamina B12 od proteina u hrani, kako bi ga tijelo moglo apsorbirati. S godinama može biti teže dobiti dovoljno tog vitamina ako imate poremećaj crijeva, ako ste vegeterijanac ili vegan. Osim s kostima, nedostatak tog vitamina vam može izazvati i druge probleme kao što su anemija i smanjenje kognitivnih funkcija.

Poboljšava gustoću kostiju

Vitamin B-12 igra važnu ulogu u aktivnostima koštanih ćelija, formiranju kostiju i proizvodnji crvenih krvnih ćelija.. Prema istraživanjima iz 2004. Godine, niske razine vitamina B-12 u tijelu mogu biti povezane sa smanjenjem gustoće minerala u kostima. To znači da vašim kostima nedostaju minerali potrebni za njihovu jačinu. S vremenom one postaju slabe i krhke, što može dovesti do osteoporoze. Konzumiranje odgovarajuće količine vitamina B-12 može pomoći u sprječavanju osteoporoze.

Sprječava frakturu kostiju

Smanjena gustoća kostiju može povećati rizik od frakture kostiju. Prema studiji iz 2009.godine objavljenoj u časopisu “Klinička hemija i laboratorijska medicina” osobe čija je ishrana bila vegetarijanska i sa nedostatkom vitamina B-12 u njihovim tijelima imaju povećanu stopu metabolizma kostiju, što može povećati rizik od prijeloma kostiju.Nedostatak vitamina B-12 u tijelu starenjem može povećati rizik od frakture kuka, navodi se u studiji.

Kako povećati unos

Da biste spriječili probleme s kostima, morate sebi kroz ishranu obezbijediti dovoljno vitamina B-12. Odraslima je potrebno najmanje 2,4 mikrograma dnevno, tvrde stručnjaci, a vitamin B-12 se nalazi u proteinskoj hrani kao što su školjke, plodovi mora, govedina, mlijeko, jogurt, sir, jaja i piletina. Žitarice za doručak obično su dobar način da sebi osigurate vitamin B-12. Ako niste u mogućnosti sami zadovoljiti vaše potrebe za tim vitaminom iz prehrane, razgovarajte sa vašim liječnikom o uzimanju dodatka vitamina B12 kroz tablete ili injekcije.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*