Kim sadrži mnoge, za zdravlje korisne nutrijente, vitamine, minerale i antikosidanse. Bogat je izvor dijetalnih vlakana, koja sprječavaju zatvor ubrzavanjem kretanje hrane kroz crijeva.

Vlakna se, također, vežu za toksine u hrani i pomažu u zaštiti sluzne membrane debelog crijeva sluzi od raka. Osim toga, dijetalna vlakna se vezuju za žučne soli (nastale od holesterola) i smanjuju njihovu ponovnu apsorpciju u debelo crijevo, čime pomažu snižavanje nivoa lošeg holesterola.

Sadrži i nekoliko esencijalnih ulja koja u sebi sadrže spojeve antioksidacijskog djelovanja, a koji istovremeno pomažu u rješavanju problema nadutosti i drugih sličnih tegoba.

Spojevi kao što su lutein, karoten, kripoksantin i zeaksantin također djeluju kao snažni antioksidansi, sprječavajući štetno djelovanje slobodnih radikala.

Kim začin je izvrstan izvor minerala kao što su željezo, bakar, kalcij, kalij, mangan, selen, cink i magnezij.

Bakar je potreban za proizvodnju crvenih krvnih ćelija, a željezo za njihovu formaciju. Cink je kofaktor mnogih enzima koji regulišu rast i razvoj, probavu i sintezu nukleinskih kiselina, dok je kalij važna ćelijska komponenta koja pomaže kontrolu srca i krvni tlak. Mangan tijelo koristi kao ko-faktor za moćni antioksidacijski enzim, superoksid dismutazu.

Sjeme kima je zaista skladište za mnoge vitalne vitamine, kao što su vitamin A, E, C, kao i mnogi vitamini B-kompleksa kao što su tiamin, piridoksin, riboflavin i niacin.