Jetra je vitalni organ, od suštinskog značaja za ljudsko zdravlje. Ona pomaže probavu hrane, oslobađanje od otrovnih tvari i apsorbiranje važnih nutrijenata tijelu potrebnih za opstanak. Neke osobe su rođene sa jetrenim problemima, dok druge ovaj organ oštete zbog izloženosti štetnim hemikalijama, alkoholom ili pojavom virusa. Rane znakove oboljele jetre ne biste trebali zanemarivati i potrebno je tražiti medicinsku pomoć na vrijeme kako bi se osiguralo odgovarajuće liječenje.

Promjene izgleda kože

Jedan od ranijih znakova mogućih problema s jetrom podrazumijeva iznenadne promjene izgleda kože, kao što je gubitak boje na koži i pojava žućkaste nijanse. Također, jedan od mogućih znakova je i pojava žute boje na noktima ili vrhovima prstiju. Razlog tome je to što jetra ne otpušta toksine iz tijela pravilno i bilirubin počinje da akumulira ispod kože.

Svrbež ili preosjetljivost kože

Rani znakovi oboljenja jetre mogu biti i problemi unutar kože kao što je svrbež, koji se progresivno pogoršava s vremenom. Koža koja je osjetljiva na dodir ili se lahko upali nakon svrbeža također može biti znak problema s jetrom. Održavanjem vlažnosti kože ublažit ćete ove tegobe.

Promjene urina i stolice

Neki ljudi čija jetra ne funkcionira ispravno mogu primijetiti promjene kada idu u toalet. Urin bi mogao biti tamne boje, što se često povezuje sa dehidracijom, ali ako pijete normalnu količinu tekućine, urin bi trebao biti čist. Neki bolesnici s ranim problemima jetre tvrde da se dešavaju i promjene u stolici koja može biti blijeda, krvava ili boje katrana.

Bolovi u predjelu trbuha

Grčevi i bol u donjem dijelu trbuha, popraćeni čestim gasovima još su neki od znakova mogućih problema s jetrom. Ovako se nagomilava tečnost u trbušnom zidu, a može postati toliko velika da se može izvršiti pritisak na pluća, što otežava disanje.

Umor

Ako osjetite promjene, kao što je ekstremna slabost ili hronični umor, to može također biti rani znak problema s jetrom. Tijelo teže opstaje i jedna od prvih potreba je da se više odmara. Ako osjećate slabost i umor, sa prethodno spomenutim simptomima, potražite što prije medicinsku pomoć, preporučuju stručnjaci.