Nedostatak vitamina D može rezultirati slabim, krhkim kostima, pa djeca koja ne dobijaju dovoljno tog vitamina mogu imati rahitis, a odrasle osobe su izložene većem riziku od osteoporoze.

Simptomi

Osobe s nedostatkom vitamina D najčešće osjete bol u kostima i slabost mišića, iako simptomi mogu biti vrlo blagi u početku. Djeca koja imaju rahitis pate od mekih kostiju i koštane deformacije, a manjak vitamina D kod odraslih će izazvati osteomalaciju ili oslabljene kosti. Nedovoljna razina vitamina D u krvi povezana je s raznim drugim zdravstvenim tegobama kao što su dijabetes, hipertenzija, multiple skleroza i neki oblici raka. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo da li vitamin D može spriječiti ili liječiti bilo koji od tih zdravstvenih problema.

Uzroci

Ako ne konzumirate hranu koja sadrži vitamin D, a ne dobijate dovoljno izlaganjem suncu, može doći do nedostatka tog vitamina. Dojenčad, starije osobe i osobe s tamnom kožom su pod većim rizikom od nedostatka vitamina D. Osobe koje imaju problem s apsorpcijom masti zbog stanja kao što su kronova bolest, cistična fibroza ili tegobe sa jetrom ili bubrezima možda ne mogu dobiti dovoljno D vitamina kroz ishranu.

Morate se izlagati suncu kako biste stvorili vitamin D, a potrebno je samo 5 do 30 minuta izlaganja suncu lica, ruku, nogu ili leđa dva puta sedmično, bez kreme za sunčanje, za poticanje proizvodnje dovoljno vitamina D.

Također, trebate biti svjesni da pretjerano izlaganje suncu povećava rizik od raka kože, tako da je važno koristiti zaštitu od sunca i ograničiti korištenje solarija.

Vitamin D nije prirodno prisutan u mnogo namirnica. Međutim, masna riba, a posebno ulja jetre bakalara bogati su vitaminom D. Goveđa jetra, jaja i sir, također sadrže male količine tog vitamina, prenosi nutrition.about.