Željezo je mineral neophodan za ljudsko zdravlje, a nalazi se prvenstveno u crvenim krvnim ćelijama. Ovaj mineral je uključen u transport kisika i otpadnih plinova iz tjelesnih ćelija, ali vrši i proizvodnju energije. Znakovi da vaše tijelo ne dobija dovoljno željeza podrazumijevaju slabost i umor, razdražljivost i depresiju, krhke nokte, hladne ruke i noge, vrtoglavicu, glavobolju, blijedu kožu, ubrzan rad srca i uvećanu slezenu.

Željezo i ljudsko zdravlje

Crvene krvne ćelije u ljudskom tijelu sadrže metaloprotein poznat kao hemoglobin, koji sadrži ione željeza. Ioni su atomi s električnim nabojem i imaju sposobnost da se vežu za kisik, tako da krv može provoditi kisik u ćelije i odnijeti otpadne proizvode, poput ugljen dioksida. Željezo također učestvuje i u proizvodnji adenozin trifosfata, koji je izvor energije za tjelesne ćelije.

Umor i slabost

Pri nedostatku željeza razvija se i anemija. Karakterišu je umor i slabost mišića, pa ako ste anemični, vrlo lahko ćete se umoriti, pa čak i manja naprezanja mogu učiniti da teško dođete do daha. Anemija može biti blaga, umjerena ili teška, a može nastati kao posljedica ishrane siromašne željezom. Anemija može biti uzrokovana i učestalim gubitkom krvi, kao što je menstruacija, ili podvrgavanje različitim operativnim zahvatima. Najčešći oblik anemije je onaj koji je nastao nedostatkom željeza, odnosno gubitkom crvenih krvnih ćelija, što se javlja zbog prehrane sa niskim nivoom ovog minerala. Drugi krivac mogli bi biti problemi s probavnim sistemom.

Sindrom nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu također može biti uzrokovan niskom količinom željeza, a podrazumijeva snažnu potrebu da mičete noge, što može biti vrlo neugodno kada okolnosti zahtijevaju da budete mirni. Istraživači vjeruju da nedostatak željeza ili nemogućnost korištenja željeza ispravno može učiniti da vaše tijelo više ne bude u stanju da proizvede dovoljno dopamina, neurotransmitera koji je odgovoran za kontrou kretanja. Nedostatak željeza u mozgu može biti uzrokovan stanjima kao što je zatajenje bubrega ili Parkinsonova bolest.

Problemi sa srcem

Obzirom da srce treba raditi jače kako bi pumpalo kisik kada ne postoji dovoljno kisikom bogatih crvenih krvnih ćelija koje hrane tijelo, jedan znak nedostatka željeza je povećanje otkucaja srca, poznato kao tahikardija. Ostali simptomi nedostatka željeza uključuju nepravilne otkucaje srca ili aritmiju, a u težim slučajevima i zatajenje srca.

Pika poremećaj

Pika je poremećaj prehrane karakteriziran konzumiranjem nejestivih proizvoda. Iako je za djecu u razvoju karakteristično da jedu stvari koje su nejestive, pika se definira kao žudnja koja traje najmanje mjesec dana, a osim kod djece, može biti prisutna i kod odraslih. Vjeruje se da nedostatak minerala, kao što je željezo, dovodi do konzumiranja neprehrambenih artikala u pokušaju da se zamijeni određeni mineral u tijelu. Pika može biti opasna, jer nejestivi proizvodi mogu biti otrovni i može čak doprinijeti dodatnom nedostatku željeza, čime se pogoršava postojeći problem.