Lychee (liči) je tropsko i subtropsko voće porijeklom iz jugoistočne Azije, ili preciznije iz južne Kine gdje se kultivira već preko 4000 godina. Danas se liči intenzivno uzgaja i u Brazilu, jugoistočnoj Aziji, Pakistanu, Bangladešu, Indiji, južnom Japanu, SAD-u, Australiji, Južnoj Africi, Izraelu i u Meksiku.

Zimzelena stabla liči-ja dosežu od 10 do 28 metra i nose mesnate plodove koji narastu do dijametra od 5 cm. Vanjština ploda je prekrivena roze-crvenom nejestivom korom koja se lako guli kako bi se izložio sloj slatkog, prozirnog bijelog mesa. Budući da se okus ovog lijepog voća gubi tokom konzerviranja, liči se obično jede svjež.

Plod ličija sadrži u prosjeku ukupno 72 mg vitamina C po 100 grama voća. U prosjeku devet liči plodova će zadovoljiti preporučeni dnevni unos vitamina C za odraslu osobu. Šaljica liči voća pruža, između ostalog, 14% potrebnog dnevnog unosa bakra, 9% potrebnog dnevnog unosa fosfora, i 6% potrebnog dnevnog unosa kalija (za 2000-kalorijsku cjelokupni dnevni unos).

Kao i kod većine biljaka, ličiji sadrže veoma male količine zasićenih masti i natrija, i ne sadrže kolesterol. Ličiji sadrže umjerene količine polifenola.