Hrskava tekstura i specifičan okus celera čini ovu namirnicu idealnim sastojkom i dodatkom mnogim jelima, posebno salatama.

Stabljika celera, koja je najomiljeniji dio ove biljke mnogim ljudima, bogata je vlaknima i vitaminom C.

Lišće, korijenje i sjemenke su odlični kao začini i koriste se kao sastojci u nekim prirodnim lijekovima.

Ako imate veću količinu celera, koju niste uspjeli ili ne planirate iskoristiti, možete ga ostaviti u frižider i upotrijebiti kasnije.

Ipak, prije nego ga ostavite u frižider, potrebno je pripremiti celer za čuvanje.

Najprije odsijecite korijen i listove celera, pa razdvojite njegove stabljike.

Svaku stabljiku razdvojite i isperite pod hladnom, tekućom vodom i odstranite bilo kakva oštećenja, ukoliko se nalaze na njima.

Oštrim nožem izrežite stabljike na željene dužine.

Natopite komad papira hladnom vodom, iscijedite taj papir, a zatim ga stavite na dno posude u koju ćete poredati celer, čvrsto ju zatvoriti, istiskajući iz posude koliko je moguće zraka i staviti u frižider.