Povrtni temeljac nije teško napraviti, staviti ga u zamrzivač i ostaviti za kasniju upotrebu. Možete ga iskoristiti pri kuhanju krompira, tjestenine ili drugih namirnica ukoliko želite da im poboljšate okus i obezbijedite posebnu aromu.To je odličan način da iskoristite i ostatke povrća u vašoj kuhinji, koje biste zbog neiskorištenosti vjerovatno bacili u kantu za smeće.

Najprije grubo isjecite sve povrće.

Nema potrebe da sitno sjeckate povrće, jer ćete ionako, većinu povrća odstraniti nakon što se skuha.

Kada koristite bilje za supu, najbolje je, ako imate da stavite svježe i to u ovoj kombinaciji: ruzmarin, mažuran, bosiljak, majčina dušica, origano i lovorov list.

Grubo isjeckajte po kašiku svake od nabrojanih vrsta svježeg bilja, osim lovorovog lista, kojeg je potrebno staviti u jednom komadu.

Ako ipak koristite osušeno bilje, smanjite količinu za jednu kašikicu od preporučene za svježe bilje.

Stavite sve isjeckano bilje i povrće u šerpu s vodom.

Nakon što na jačoj temperaturi smjesa proključa, smanjite temperaturu i ostavite da krčka 1.5 h.

Dodajte sol i biber za bolji okus.

Nakon što se skuha, skinite ju s vatre i ostavite da se blago ohladi.

Nakon toga ju procijedite, poslužite, zamrznite u posudi ili iskoristite za kuhanje drugih namirnica.

Osim svježeg bilja, od sastojaka možete upotrijebiti: oko 800 gr povrća, uključujući mješavinu mrkve, celera, komorača, krompira, zelenog povrća kao što su kelj ili špinat, zatim tikvice, kupus, brokula, šparoge, paprike, jedna glavica crvenog luka, te 1-2 češnja bijelog luka.