Bosanski lonac

Kategorije:

Vrijeme pripreme
20 minute
Vrijeme kuhanja
4 minute
Složenost
Lagano
Služi
1 ljudi
Grupa jela
Glavna jela
Postavio
Postavljeno
3 dl
voda
1 po potrebi
biber u zrnu
1 po potrebi
Sol
1 po potrebi
peršun
1 komad
patlidžan
1 glavica
kupus
2 komad
paprike
100 g
mahuna
1 1/2 kg
govedina
3 komad
mrkve
4 komad
Krompir
1 glavica
Bijeli luk
2 glavica
Crveni luk
Bosanski lonac
  1. U lonacu redanje počnite s mesom a zatim red povrća i na kraju začinite. Ponavljajte taj postupak do vrha s tim da lonac ne smije biti pun jer mora kuhati.
  2. Dodajte vodu, prekrijte lonac papirom i zavežite a zatim kuhajte. (Bosanski lonac se ne kuha na kolu)
  3. Kuhajte u pećnici 4-5 sati s tim da je na početku vatra jaka a kasnije slabija.
  4. Izvadite i poslužite.

2 comments

  1. Glaukom rekao na Septembar 16, 2012 Komentariši
    Je li ovo bosanski lonac ? Dobro. Evo recept za pravo dobar burek iz jedne od popularnih sarajevskih burekdžnica: 2 veće glavice luka, 1 ravna supena kašika mljevene paprike, 1/2 kile trešanja, 2 češnja bijelog luka, 4 fileta riječne ribe, 3 smrekine bobe, puter ili ulje za prženje, soli i bibera po volji. U šerpi na masnoći propržiti sitno sjeckan luk. Čim dobije svijetlo smeđu boju, skloniti šerpu sa vatre i dodati mljevenu papriku, dobro izmješati. Zatim dodati otkoštene trešnje, smanjiti vatru i kuhati otklopljeno uz povremeno mješanje dok se trešnje ne raspadnu i puste sav svoj sok (oko sat i po'). Onda dodati sitno sjeckan bijeli luk, soli, bibera, i smrekine bobe. Kuhati još oko 15 minuta, zatim dodati riblje filete i nastaviti sa kuhanjem dok fileti ne budu gotovi - 5-10 minuta, zavisi od debljine fileta. Uživajte u ovom pravom bureku koji je postao legenda Baščaršije.
  2. DeBona rekao na Decembar 8, 2012 Komentariši
    Bravo, to je pravi bascarsijski burek. Samo moja nana doda i orahove ljuske, da burek bude hrskav.

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*