Kikiriki-kolačići sa čokoladom

Služi: 1 osobuKuhanje: 15 minutaPriprema: 20 minuta
Kikiriki-kolačići sa čokoladom

Sastojci

Maslac:
100 grama
Tamna čokolada:
200 grama
Kikiriki masalac:
100 grama
Šećer u prahu:
150 grama
Jaja:
1 komad
Brašno:
185 grama
Soda bikarbona:
1/2 kašičice
Kakao:
1 kašičica
Preprženi kikiriki:
2 kašike

Instrukcije

  1. Zagrijte rernu na 180 °C i pripremite pleh obložen papirom za pečenje.

  2. Stavite maslac i pola čokolade u posudu iznad šerpe sa ključalom vodom.

  3. Miješajte dok se čokolada potpuno ne istopi.

  4. Skinite s vatre, pa u čokoaldu dodajte kikiriki maslac, šećer i umućeno jaje.

  5. Kada izjednačite smjesu, dodajte prosijano brašno, sodu bikarbonu i kakao.

  6. U posebnoj posudi pomiješajte kikiriki i preostalu čokoladu.

  7. Od 2 kašikice tijesta formirajte lopticu i stavite u pleh.

  8. Od preostalog materijala napravite i ostale loptice i poredajte ih dako da je razmak između njih 3 cm.

  9. Donjim dijelom kašike pritisnite svaku lopticu kako bi dobila pljosnat oblik, pa na sredinu svakog kolačića stavite malo smjese od kikirikija i čokolade i blago pritisnite kašikom, kako bi se pričvrstila uz kolačiće.

  10. Pecite ih 12-15 minuta.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.