Pohovane mesne kuglice

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 20 minuta
Pohovane mesne kuglice

Sastojci

Maslac:
4 kašike
Luk vlasac:
2 komada
Brašno:
50 grama
Meso od raka:
120 grama
Mlijeko:
300 mililitara
Parmezan:
30 grama
Peršun:
1 kašika
Kora od limuna:
1/2 kašičice
Jaja:
3 komada
Prezla:
300 grama
Ulje:
Po želji
Paprika:
Po želji
Sol:
Po želji
Biber:
Po želji

Instrukcije

  1. Stavite u tavu maslac da se istopi, a zatim dodajte vlasac i kuhajte 3-4 minute dok ne omekša.

  2. Dodajte brašno i kuhajte uz konstantno miješanje 1 minutu.

  3. Dodajte i mlijeko, pa miješajte konstantno dok smjesa ne proključa.

  4. Smanjite temperaturu, pa kuhajte uz povremeno miješanje, dok se smjesa ne zgusne.

  5. U zgusnutu smjesu dodajte meso rakova, parmezan, samljeveni peršun, limunovu koru i prstohvat paprike.

  6. Skinite s vatre, dodajte sol i biber, pa miješajte dok ne ujednačite smjesu.

  7. Rasporedite smjesu na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi.

  8. Umutite jaja u jednoj posudi, a u drugu stavite prezlu.

  9. Od smjese koju ste ranije pripremili rukama oblikujte kuglice.

  10. Potopite svaku kuglicu najprije u jaje, pa u prezlu, a zatim ih poredajte na jedan pleh.

  11. Ostavite da kuglice odstoje na sobnoj temperaturi 30 minuta, a zatim ih pecite u tavi na zagrijanom ulju dok ne dobiju ujednačenu, zlatnu boju.

  12. Svaku ispečenu kuglicu stavite na papirni ubrus kako biste se riješili suvišne masnoće i odmah posolite kuglice.

  13. Pospite kuglice peršunom i poslužite ih tople.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.